Министерството на отбраната потвърди за задържането в Гърция на двама български военнослужещи.

Припомняме, МПА предаде късно снощи, че двамата са осъдени в град Орестиада на 15 месеца затвор за шпионаж.

От МО уточняват, че от задържаните трима български граждани двама са кадрови военнослужещи със звания редник и сержант, съответно на възраст 36 и 35 г.

Двама от тях са съпрузи - Йордан и Димитрина Чапови.
Те са пребивавали в Гърция като туристи по време на ползване на полагаем годишен отпуск.

Третият задържан е бил техен шофьор.

В южната ни съседка те са пребивавали като частни лица и по никакъв начин престоят им там не е обвързан с тяхната професия, уточняват от МО.

От информацията на МПА става ясно, че военните ни са били арестувани в граничния град Орменио в понеделник, след като били забелязани да правят снимки на армейски лагер.
В дигиталния фотоапарат, конфискуван от българите, са били открити снимки на няколко военни обекта в района.

Междувременно гръцките медии отразяват широко случая. "Етнос" пише, че българите очакват да бъдат екстрадирани, след като са платили глоба от общо 3 000 евро.

Според в. "Авриани" случаят на шпионаж е един от най-сериозните, като се твърди, че двамата българи служели в американска база, а третият човек с тях бил замесен в различни афери на българската мафия.

Министерството на отбраната е изпрати писмо до Министерството на външните работи с настояване за бързо изясняване на случая.  
Според действащото българско законодателство това е в техните правомощия, тъй като задържаните в гръцката държава са със статут на цивилни лица и трябва да бъдат потърсени и защитени техните права като български граждани.

МО незабавно е поискало среща и изиска обяснение по случая от военния аташе на Република Гърция у нас.

Предприети са необходимите стъпки за информиране на семействата на двамата военнослужещи.

Министърът на отбраната настоява за адекватни и бързи действия от страна на компетентните органи и за спазване на нормите на международното право, съобщават от пресцентъра на военното ни ведомство.

Министерството на външните работи продължава да работи по изясняване на случая. Към 15 ч. говорителят на ведомството Димитър Цанчев заяви пред репортер на news.bg, че "в момента консулът от консулството в Гърция пътува към града, където са задържани българите". "По-късно ще имаме повече информация", завърши Цанчев.

Ако Йордан Чапов получи осъдителна присъда в Гърция, ще бъде уволнен от армията, според изискванията на закона. Това каза подп. Петьо Кирков, командир на 91-ви инженерен позиционен батальон в Пловдив, където служи Чапов.

Йордан Чапов е бил на мисия в Косово до юли 2008 г. и в момента ползва полагащият му се платен отпуск. Към момента старши сержантът не се е прибирал в поделението и командирът не го познава лично, тъй като самият той прие поста при последните назначения.
Не вярвам старши сержант Чапов и съпругата му наистина да са шпионирали военни обекти, коментира Кирков.