Ако фалира еврото, ще фалира и Европа. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел във връзка опасенията за нестабилността на европейската валута.

Меркел потвърди възможността за промяна на договорите на Евросъюза.

Мястото на Германия в света се стеснява, предупреди германският канцлер. Тя защити оспорваните решения на партията по ядрения въпрос, както и отказа за намаляване на данъците.

Решенията, които взехме тази есен, могат да бъдат абсолютно оспорени на първо време, но в крайна сметка ще се окажат необходими", подчерта Меркел пред конгреса на Християндемократическия съюз в Карлсруе, в който участват близо 1000 делегати.

Ангела Меркел се изправи пред недоволството на германците, които се противопоставят на удължаването на живота на 17 ядрени реактора със средно 12 години. Предложението бе одобрено от депутатите в края на октомври.

Тя призова привържениците си да подкрепят съкращенията в бюджета за отбрана и да променят дългогодишната подкрепа на партията за задължителната военна служба.

Според Ангела Меркел Китай е заел мястото на Германия на страна износител номер едно в света. Задачата на Християндемократическия съюз е да помогне на Германия да се  справи с промените в света и да определи посоката за бъдещето, смята канцлерът.

Меркел подчерта, че данъците няма да бъдат намалени, каквото бе желанието на съюзника й - Свободната демократическа партия.

Тя бе преизбрана за лидер на Християндемократическата си партия с 90.4 % от гласовете на делегатите в конгреса. Това ще е петият двугодишен мандат на Меркел начело на партията.