Бившият босненскo-сръбски лидер Радован Караджич произнaся последната си защитна реч пред Международния трибунал за бивша Югославия в Хага, съобщиха БиБиСи и ИТАР-ТАСС.

Срещу него са повдигнати 11 обвинения за геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството по време на Югославските войни през 90-те години на ХХ век. Едното от обвиненията е свързано с клането в Сребреница, при което бяха убити хиляди мюсюлмански мъже и момчета.

В заключителното си слово той подчерта, че не счита себе си за виновен и дори не трябва да се провежда този процес пред Международния трибунал за бивша Югославия.

Караджич, който самостоятелно води пледоариите, призна, че в качеството на военен лидер поема „морална отговорност" за извършените от босненските сърби престъпления, но отхвърля обвиненията, че е наредил да бъдат извършени убийства.

Той поясни, че не е имал и най-малка представа за събитията в Сребреница.

Бившият лидер постави под съмнение достоверността, убедителността и целостта на представените на процеса от прокуратурата доказателства. По думите му цялото обвинение е изградено на инсинуации, слухове и неверни показания.

Прокурорите искат доживотна присъда, ако бъде осъден.

Караджич бе предаден на трибунала след арестуването му през 2008 година след 13 години бягане от закона.

Пледоариите на Караджич са на повече от 800 страници. В тях се отбелязва, че той не трябва да бъде осъждан, защото не е давал нареждане за убийствата в Сребреница и не е знаел за тези убийства.

Караджич има 10 часа да се защити пред съда. Защитата ще продължи и утре.

Очаква се съдията да обяви присъдата в рамките на една година.