Експерти от ООН ще бъдат изпратени в Сирия в рамките на 24 часа да разследват дали са извършени химически атаки в страната, но правителството на Башар Асад все още не е дало „зелена светлина" за достъп до страната. Това заяви Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун, цитиран от АП.

Бан заяви, че екипът вече чака нареждания в Кипър, докато преговарящите от ООН разрешават „техническите и правни" въпроси с Дамаск.

Всички спекулации за химически атаки „трябва да бъдат проверени без отлагане, без условия и без изключения", изтъкна Бан.

Според Бан разследването е „принципен въпрос", а не само случай, в който Сирия твърди, че бунтовници са използвали отровен газ.

Надявам се, че ще можем да приключим това възможно най-бързо и призовавам сирийското правителство да бъде по-гъвкаво, така че тази комисия да може да бъде разположена колко се може по-бързо", каза Бан и добави: „Готови сме".

Сирия поиска миналият месец от ООН да разследва информация за проведени химически атаки от бунтовници на 19 март в село Кан ал-Асад в северната провинция Алепо. Бунтовниците обвиняват правителствените войски за атаките.

15 експерти ще бъдат изпратени заедно със служители от Световната здравна организация, ако сирийското правителство позволи.