Най-малко 70 души са убити, включително офицер от армията при сблъсъци между протестиращи ислямисти и военен персонал пред клуб на Републиканската армия в Кайро, съобщиха медицински източници, цитирани от световни агенции.

Говорител на "Мюсюлмански братя" съобщи, че 34 привърженици на движението са убити.

Близо 1000 души са ранени.

Армията на Египет обяви, че „въоръжени терористи" са се опитали да щурмуват щаб-квартири на елитната Републиканска гвардия, информира Ал-Ахрам.

Турция призова да се спре клането в Египет

Още...

На разсъмване въоръжена терористична група се опита да щурмува сграда на Републиканската гвардия...атакува войници и полицията, при което нападение загина един офицер и няколко души са ранени, включително шестима са в критично състояние", отбелязва се в съобщението.

Около 200 души са арестувани във връзка с инцидента. Нападателите са носили оръжия и коктейли „Молотов", допълват от армията.

Поддръжници на Морси са задържали и двама души от армията в Кайро след сблъсъците.

Междувременно прокуратурата е наредила да се затвори централният офис на Партията на свободата и справедливостта, която е политическото крило на ислямското движение "Мюсюлмански братя", тъй като са открити оръжия, отбелязва „Франс прес".

Известният египетски опозиционер Мохамед Ел Барадей осъди убийствата и призова за независимо разследване. „Насилието поражда насилие и трябва да бъде остро осъждано. Нужно е независимо разследване. Мирният преход е единственият начин", писа той в блога си в Twitter.

Припомняме, миналата седмица армията свали издигнатия от „Мюсюлмански братя" президент Мохамед Морси след дни на протести в страната срещу неговото управление.