Испания измести Германия от лидерското място. Високо квалифицираните работници в ЕС вече предпочитат да работят в Испания. Това сочат резултатите от проучване на Федералния институт за изследване на населението, цитирани от „Дойче веле".

По данни на Федералния институт за изследване на населението много повече са висшистите от други страни-членки, които имигрират в Германия, отколкото германците, които отиват да работят в друга страна-членка на ЕС.


Учените са наблюдавали движението на висококвалифицирани работници

 

в рамките на ЕС, като са се концентрирали върху 15 стари страни-членки, които са в ЕС от времето преди процесите на разширение през 2004 и 2007 година.

Причината за направения избор е, че в тези страни отдавна важат правилата за свободно пребиваване, които правят миграцията на висококвалифицирана работна ръка независима от политическите рамкови условия.

 

Лидер с отслабващи позиции

 

Около 27 500 германци напускат страната си след завършване на висшето си образование, за да работят в друга европейска държава.

Едновременно с това обаче 32 000 висококвалифицирани работници от други страни-членки отиват да работят в Германия. Ако се прави сравнение между страните-членки на ЕС по отношение на мигрантския поток като цяло, то проучването на Федералния институт за изследване на населението сочи, че Германия губи значението си като най-привлекателна за мигрантите.

 

Европа без граници

 

Резултатите сочат, че Испания е най-предпочитана. За година висшистите-чужденци, които отиват в страната са с 13 300 повече от испанците, които я напускат.

Най-вече германци, британци и французи избират Испания за място, където да работят. Белгия и Люксембург също привличат все повече висококвалифицирани работници. Според експертите това се дължи на факта, че там има много възможности за работа, свързана с европейските институции.

 

Финландия, Холандия и Франция се оказват доста непривлекателни за висококвалифицираните европейци.

 

Финландците напр. си търсят работа най-вече в Швейцария, а холандците - в Германия. От Федералния институт за изследване на населението обръщат внимание на факта, че голяма част от високо квалифицираните германци, напуснали страната, след време се връщат. Това се отнася преди всичко за учените. А най-вече хората, които заемат водещи позиции, оставали да живеят и да работят по-дълго в чужбина.