Испанският художествен уредник Хосе Карлос Бергантиньос Диаз е участвал в измама с картини, убеждавайки богати купувачи да дадат милиони долари за фалшификати на шедьоври на модерното изкуство, съобщи „Си Ен Ен”. Той и брат му бяха задържани от властите в Испания миналата седмица.

Властите в САЩ обявиха, че картините, за които Бергантиньос е твърдял, че са дело на Ротко, Мадъруел, Полък и др., са фалшификати, чиито автор е уличен художник от Манхатън. Пай-Шен Киан рисувал картините в дома си, като използвал стари бои и платна, за да ги направи по-убедителни. Самият Бергантиньос също участвал в работата по рисунките.

Бергантиньос и помощниците му продавали картините на неподозиращи купувачи чрез различни арт-галерии, а цените достигали милиони.

Схемата, включваща няколко художествени галерии в Ню Йорк, започнала преди почти двадесет години и донесла на участниците повече от 30 млн. щатски долара. Самите галерии спечелили над 80 млн. от продажбата на картините. Това се разбра от документи, отворени пред съда в понеделник.

В интервю за „Бумеранг” миналата година Киан потвърди, че създава имитации на художествени творби, но не с цел приходи. Съдебните власти обаче твърдят, че е получавал хиляди от продадените картини. „Създадох нож за плодове. Нечестно е да бъда обвинен, че някой друг го използва за убийство”,каза Киан.

Делото срещу Бергантиньос продължава.