Германският канцлер Ангела Меркел защити решението си да позволи десетки хиляди бежанци да влязат в страната през последните седмици, а след това да възстанови граничния контрол.

"От една страна това решение беше правилното, но също така е нормално да обмислим какво можем да направим в интерес на сигурността", заяви тя в Берлин, цитирана от Bloomberg.

Ние не сме затворили границите. Не искам това, също и да прехвърлим тежестта към Австрия", обясни Ангела Меркел.

Тя, говорейки заедно с австрийския си колега Вернер Файман, призова за извънредна среща на лидерите на Европейския съюз. Меркел настоява да се проведе следващата седмица, след като Евросъюзът се провали в постигането на споразумение за задължителните квоти за разпределяне на мигранти.

В понеделник вътрешните министри от Европейския съюз само се съгласиха за общите насоки за разселването на 120 000 бежанци, като страните от Източна Европа продължават да отхвърлят предложената система.

Според предложението на ЕС за разпределянето на бежанци, Германия, Франция и Испания могат да приемат най-голям брой бежанци.

„Аз не съм на мнение, че трябва да се отправят устни заплахи, но искам да кажа, че много хора в Германия, на които аз съм длъжна, повдигат въпроса как Европа действа, когато става въпрос за човешки ценности", обясни Меркел.

Германия покани всички регистрирани сирийци да дойдат, а няколко дни по-късно затвори границата", заяви от своя страна на пресконференция чешкият вътрешен министър. „Ние не разбираме тези стъпки", посочи той.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск ще реши в четвъртък дали да свика извънредна среща заради миграцията.