Мълчанието в момента около казуса БТК и банковата и финансовата сфера е напълно обосновано.
Мълчанието е част от спасяването от риска от банковата сфера. Това мнение изрази бившият премиер Иван Костов в ефира на БТВ.

Иван Костов каза, че и в доклада за рисковете на основаната от него Лаборатория за изследване на риска също анализът по темата е спрял в един момент.
Има напълно обосновано мълчание от всички хора. Важно е да се размине всичко до края на есента на тази година", каза Иван Костов и обясни: „Възможно е едни непремерени думи и злонамерени коментари да предизвикат нарастване на опасността."

Според Костов изключително важно в някои сектори е именно доверието на хората - както в банковата сфера, така и при пенсионните фондове. Разклащането на това доверие ще увеличи сериозно риска.

"Не се мълчи, защото така се замитат проблемите под килима, а защото искаме да сме отговорни, не искаме да люлеем рисковите сектори", допълни Иван Костов и отправи съвет никой да не спекулира със страховете на хората.

Като изключително рискови Иван Костов посочи два сектора - демосоциалната сфера заради бедността, безработицата, неравенството, високата смъртност, детската смъртност, рухването на дисциплината на управлението на средствата в здравната система, огромното преразпределение на данъци и пенсии при подготвящото се прехвърляне на пенсионните фондове.

Другата сериозно рискова сфера според Костов е политическата система, която според определението му е „странно устойчива". „Това е правителство на малцинствена коалиция. Мнозинството в парламента е по-слабо, отколкото е силата на правителството", коментира Иван Костов.
Нестабилността идва и от това, че няма реално силна опозиция.

Според бившия премиер местните избори ще бъдат решаващи за отношенията между партньорите от коалицията, но в момента ситуацията е, че политическите партии са склонни на консенсус и това трябва да се използва и реформите да се направят.

„Това правителството трябва да рискува и да се опре на тази обща слабост. Това е възможно упражнение", каза Иван Костов като съвет към управляващите и напомни, че повечето неща, направени в България, са били в моменти на огромна слабост - 90-те години - либерализацията на пазара при Попов, а после и реформите през 97 година.

Иван Костов предупреди и че двата сектора, които до този момент са се използвали като буферни - енергетика и бюджета - са във влошаващо се състояние. Би било героизъм, ако тази година бюджетът бъде удържан, но по-голяма е вероятността втора поредна година да се завърши с прекомерен дефицит. Това би било изключително лошо, според Костов, като най-малко тревожни са санкциите от Европейския съюз.

Иван Костов не пропусна да спомене и друга опасност - в следващото Народно събрание при следващите избори да се окаже мощна националистическа формация. Този конфликт според Костов не трябва да се изпуска.