Навършват се 69 години от рождението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Патриархът обаче не смята за уместно да отбелязва тържествено рождения си ден заради тежките трагедии, сполетели напоследък различни региони на страната - големите наводнения във Варна и Мизия, взели човешки жертви и причинили големи щети, трагичния инцидент в Горни Лом, отнел живота на 15 човека. Затова патриарх Неофит ще прекара деня в уединение и молитва за българския народ.

Като благодари на всички, които са отправили и ще отправят своите приветствия към него, Патриарх Неофит благопожелава здраве, благоденствие, мир, любов и преуспяване в добрите начинания. Негово Светейшество призовава всички, които възнамеряват да изразят своето уважение към него с подаръци и цветя, да насочат в деня на личния му празник своето внимание и любов към сънародниците в нужда и употребят тези средства за подпомагане на пострадалите.

Светското име на патриарх Неофит е Симеон Димитров. Той е роден през 1945 г. в София. След завършване на основното си образование, Негово Светейшество постъпва в Софийската духовна семинария, а по-късно става студент в Духовната академия "Св. Климент Охридски".

Има богословска специализация в катедрата по "Църковно пение" при Московската духовна академия.

На 03.08.1975г. в Троянската св. обител е постриган в монашество с името Неофит от Българския патриарх Максим, под духовното старчество на тогавашния игумен архимандрит Геласий.

На 15.08. с.г. патриарх Максим го ръкополага в йеродяконски чин, а на 25.03.1976г. в столичния катедрален храм "Св. Неделя" и за йеромонах.

През годините Неофит е диригент на Софийския свещенически хор и преподавател по източно-църковно пение, след като е хиротонисан в епископски сан става и втори викарий на Софийския митрополит.

Бил е ректор на Духовната академия в София и декан на богословския факултет към СУ "Св. Климент Охридски". По-късно става главен секретар на Светия Синод и председател на Църковното настоятелство при ПКСХП "Св. Александър Невски".

През 2001 г. става Русенски митрополит и наместник на възстановения Доростолски митрополитски престол.

На 24 февруари 2013г. Митрополит Неофит беше избран за Български патриарх и Софийски митрополит. Интронизацията на Негово Светейшество Неофит като патриарх Български беше извършена още същия ден в ПКСХП "Св. Александър Невски".