48 % от българите смятат, че страната ни трябва да довърши строителството на АЕЦ „Белене", 15 % твърдят, че проектът трябва да се замрази, а 37 % не знаят кое е по-правилното решение.

Това сочат данните от представителното проучване на „Галъп интернешънъл", проведено в началото на месец април сред 996 души.

На въпрос дали досегашните договорености между България и Русия за АЕЦ „Белене" са изгодни за страната ни, 36 % от запитаните казват, че не могат да отговорят на този въпрос, 12 % смятат, че не са изгодни, а 26 % твърдят, че са изгодни.

Данните бяха представени от Първан Симеонов и Андрей Райчев, който заяви, че се гордее като българин от тези резултати. Голяма част от хората признават, че не знаят кое е по-правилното решение. Това говори за изключителна рационалност на българите, коментира Райчев.

Въпреки това обаче, близо 50 % от нацията застава твръдо зад проекта АЕЦ „Белене". Райчев посочи, че тези, които отговарят категорично да или не, дават отговора си на база емоционална реакция.

„63% не знаят дали строежът на АЕЦ е добър вариант. Другите също не знаят, но казват да, защото смятат, че с Русия е добре или не, защото са против Русия", посочи Райчев.