На проведените тристранни преговори в Брюксел представителите на Украйна, Русия и ЕС постигнаха напредък, но не успяха да стигнат до окончателно споразумение за доставките на руски газ за Украйна през зимния период, предаде Би Би Си с позоваване на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер.

По думите му, двете страни са постигнали съгласие,  че в края на март цената на газа ще бъде 385 долара  за 1000 кубически метра.

Руската страна е поела ангажимент за цената и няма да може да я променя едностранно, съобщи агенция „Униан".

Наред с това, до края на март ще бъде отменен  принципът „вземаш или плащаш".

Йотингер уточнява, че обемите на доставките и времето за тяхното изпълнение ще бъдат определяни от Киев.
Същевременно руската страна остава категорична в искането си газовите доставки да бъдат пердплащани.

Еврокомисарят по енергетиката коментира, че „би била разумна доставка от 4 милиарда кубически метра" за украинския „Нафтогаз", след като бъде осигурено финансиране.

Засега няма гарантирани средства за закупуването на такъв обем, но по думите на Йотингер, в рамките на 5 работни дни ЕК смята да изясни въпроса със заплащането.

Същевременно, независимо от делото, заведено от Украйна в Стокхолмския арбитражен съд, страната се ангажира да 1.3 милиарда долара за доставения руски газ през периода ноември-декември 2013 г. и след месец март тази година.

„Постигнахме напредък и за следващата седмица ще подготвим всичко, за да могат двете страни да подпишат споразумение при положителен резултат от преговорите." - уверява Йотингер.

По думите му, на 29 октомври ще се проведе още една тристранна среща в Брюксел.
Еврокомисарят се надява, че на нея ще бъдат подписани необходимите документи.

Пресконференцията беше обявена за 14:00 ч. местно време, но участниците в преговорите излязох апред журналистите едва в 20:00 ч.