Българското посолство в Москва разпространи информация, според която думите на нашия посланик са погрешно изтълкувани в публикация на тяхна информационна агенция.

Припомняме, след изявлението на посланик Бойко Коцев за санкциите и за изграждане на газов хъб с Русия, министър Митов е поискал обяснение от своя подчинен.

"Във връзка с публикации в РИА „Новости" относно изявление на българския посланик в Руската федерация г-н Бойко Коцев, направено в град Самара на 2 септември 2015 г., посолството на Република България в Москва би желало да отбележи следното:

Република България има ясна и категорична позиция по въпроса за санкциите срещу Русия. Тази позиция е в пълен синхрон със съответните решения на Европейския съюз. Целта на санкциите е намирането на мирно, трайно и демократично решение на кризата в югоизточна Украйна.

Действително, санкциите не са желани от никого. Те са крайна, но единствено възможна в момента алтернатива на един много по-лош сценарий за развитие на събитията.

Условията за вдигане на санкциите също са ясно заявени от европейските лидери и са свързани с пълното изпълнение на Минските споразумения.

Това е пряко задължение на страните по тези споразумения и тук Русия има своите големи отговорности. Именно тази позиция е твърдо и последователно изразявана от българската страна, включително в конкретния случай.

Думите на посланик Бойко Коцев относно санкциите срещу Русия са били изтълкувани погрешно, като преди това некоректно са извадени от контекста на цялостното му изказване.

За съжаление, това не е единичен случай на смислово изкривяване на дипломатически послания от руски медии. Убедени сме, че обективната журналистика е полезна на гражданското общество в Русия и би допринесла за намирането на правилните решения, включително в международен план", се казва в съобщението.