Специален „Трибунал за военни престъпления" в Малайзия призна за виновни бившият президент на САЩ Джордж Буш и бившият премиер на Великобритания Тони Блеър за „престъпления срещу човечеството и света", които са извършени по време на войната в Ирак.

Този трибунал не участва в световната съдебна система и има само символично значение.

Той е създаден от бившия премиер на страната Махатхир Мохамад през 2007 г. с цел да проучва войната в Ирак и действията на Буш и Блеър.

Въпреки това трибуналът е съставен от международна колегия - адвокати и съдии от различни страни, включително САЩ.

Съдебното заседание продължи 4-ри дни и съдиите единодушно обявиха задочно Буш и Блеър за виновни.

Незаконната употреба на сила заплашва света и по този начин създава безредици и беззаконие. Действията на обвиняемите са били незаконни", трибуналът съобщава в изявление.

Доказателствата показват, че барабаните за война са удряни много по-рано преди самата инвазия. В собствените им мемоари се споменава, че са имали намерение да нападнат Ирак без да се съобразяват с международните закони", съобщава се още.

Буш и Блеър няма да бъдат последните, които са осъдени от трибунала. Очаква се още 7 души да бъдат съдени следващата година, включително бившият американски вицепрезидент Дик Чейни и бившият американски военен министър Доналд Ръмсфелд, които са обвинявани във военни престъпления и мъчения.

Макар трибуналът да няма международна власт Буш и Блеър няма да се възползват от екзотиката на Малайзия тъй като вече са осъдени задочно.

Въпреки че той е със символично значение трибуналът предупреждава лидерите да бъдат наясно в какво се замесват.