Група членове от американския сенат са изпратили писмо до шефа по външната политика на ЕС Катрин Аштън, в което призовават ЕС да не отлага решението си за въвеждането на ембарго върху доставките на ирански петрол.

В писмото си сенаторите изразяват желание ЕС да последва примера на САЩ, Канада и Великобритания като въведе санкции срещу Централната банка на Иран.

Сред основните вносители от ЕС на ирански петрол са Гърция, Италия и Испания. В Гърция доставките на ирански петрол достигат до 35 %.

По-рано стана ясно, че oт ЕС бе прието решение срещата на външните министри от съюза, в която да се обсъдят възможностите за спиране на ирански петрол, ще бъде преместена от 30 януари за 23 този месец.

Новите санкции могат да бъдат въведени заради отказа на Иран да сътрудничи с международната общност по въпроса за развитието на иранската ядрена програма.

Преди няколко дни Международната агенция по атомна енергия официално потвърди, че в Иран има нов завод за обогатяване на уран. САЩ и други западни страни обвиняват Техеран, че разработва ядрени оръжия под прикритието на мирна ядрена програма. Иран многократно заявява, че програмата е за удовлетворяване на електроенергийните потребности на страната.