73 килограма хероин са иззети при спецакция на сектор "Борба с организираната престъпност" и ОДМВР - Стара Загора и Благоевград.

Реално групата е разбита с международно сътрудничество с испанските служби и управлението и МВР - Благоевград. Петима са задържани в Благоевградско. Петима са и в Стара Загора.

Ръководител на групата е Огнян Атанасов. В него са намерени 50 GSM-a, 100 SIM карти, около 55 000 евро, над 4000 долара, около 300 гр. амфетамини и злато.

Тази нощ около 02.30 ч в района на гр. Шипка е задържан П.Х., на 24 от с. Енина. От тайници и фабрични кухини в управлявания от него лек автомобил "Рено Еспейс" са иззети 117 пакета с прахообразно вещество, което при направения полеви наркотест е реагирало на хероин.

Половин час по-късно в района на град Гурково са задържани останалите участници от организираната престъпна група, действали на територията на Старозагорска област - Я.Х., на 45 г. и И.К., на 27 г. от с. Енина.
В лекия автомобил "Фолксваген Пасат" с който лицата се придвижвали е открит празен тайник. По-късно Я.Х. е предал доброволно 29 пакета с хероин, укрити от него в частен дом в с. Горно изворово.

Общото тегло на иззетия наркотик е около 73 килограма и е било предназначено за трафик към страни от Западна Европа, според началника на сектор БОП - Стара Загора ст. инспектор Калин Явашев. Предстоят експертизи за установяване на чистотата и стойността на наркотичното вещество.

Установени са близки връзки на задържаните лица и в момента се извършват претърсвания и изземвания в домовете им в гр. Мъглиж, град Казанлък и село Енина.
За изясняване съпричастността им към престъпната дейност на групата в РУ -Казанлък за 24 часа са задържани лицата А.А. (41) и М.В. (23) от с. Енина.

Министър Цветан Цветанов разказа дългата криминална история на Огнян Стефанов.
През 1995-а година Огнян Атанасов е заловен в момент на продажба на 2 кг. хероин на гръцки агент под прикритие.

В Гърция излежава присъда от 18 години затвор за това. През 1998-а все пак успява да избяга от затвора и намира "убежище" на родна територия.
През 2006-а година, по съвет на адвоката му, решава да признае прегрешенията си пред благоевградския съд и с окръжния съд там сключва споразумение. Магистратите го наказват 3 години затвор и 200 лв. глоба затова, че се е занимавал с наркотрафик. Гръцките власти искат страната ни да го екстрадира.

На 29 март 2008-а се получава заповед от Солун за неговата екстрадация. Съдът в Благоевград се съгласява да го предаде на гръцките власти. Адвокатът му обаче обжалват това решение пред апелативния съд в София.

Mагистратите в София се оказват по-благосклонни към Огнян Атанасов и не разрешават екстрадацията му. От Солун идва нова молба за екстрадация за извършени 14 престъпления на територията на Гърция от Огнян Атанасов. Българският съд отказва. Гърците изпращат трета европейска заповед, но и тя не е уважена.

Ако нещата продължават така, не зная как ще изпълним ангажиментите си като страна членка на ЕС, заяви вътрешният министър Цветан Цветанов. Шефът на ГДБОП Станимир Флоров обясни, че в момента се работи по установяването на това кой е бил снабдителят на Атанасов. Флоров обясни, че в Испания пратката е трябвало да получи български приятел на Атанасов от Благоевград.