Министерството на външните работи потвърди, че в последната техническа проверка за готовността на страната ни да опази шенгенското пространство има отправени забележки. Въпреки това говорителят на МВнР Весела Чернева заяви, цитирана от БНР, че препоръките към България за Шенген не са драматични.

Тя припомни, че става въпрос за забележки по отношение на сухопътната ни граница, но добави че докладът за оценката на сухопътните ни граници още не е окончателен. Чернева коментира, че реализирането на препоръките е напълно постижимо в срока, който страната ни си е поставила, а именно - март месец.

Припомняме, темата за присъединяването ни към Шенген беше засегната и по време на вчерашната среща с медиите на унгарския посланик у нас Юдит Ланг.

Стана ясно, че Унгария ще ни помага в прилагане на критериите за Шенгенското пространство по време на унгарското председателство на ЕС, но все още не може да бъде посочена точна дата.

За забавяне на членството ни в Шенген се заговори в началото на януари. Тогава унгарският вътрешен министър Шандор Пинтер заяви, че приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство ще бъде отложено.

Според официалния представител двете страни все още имат да изпълнят част от изискванията и е невъзможно да се впишат в срока.

Впоследствие от офиса на Пинтер отрекоха информацията. Представители на екипа му съобщиха, че е станало недоразумение и думите на министъра са били погрешно интерпретирани.

Ден по-късно европейски дипломати, пожелали анонимност, отново заявиха, че България и Румъния едва ли ще успеят да постигнат целта си за присъединяване към Шенген през март.