Общото културно и духовно наследство между българи и руснаци е фундаментът, върху който се развиват отношенията между двата народа.
Това подчертаха президентът Росен Плевнелиев и патриархът на Москва и на цяла Русия Кирил, които се срещнаха на "Дондуков" 2.

Именно със срещата с държавния глава започна официалната част през втория ден от визитата на Кирил у нас.

Росен Плевнелиев е отбелязал, че през последните 20 години вярата и християнските ценности заемат все по-важно място в живота на българското семейство и обществото, за което безспорен е приносът на Българската православна църква.
Изразена е била надежда, че установените добри традиции между двете православни църкви в утвърждаването на християнските добродетели ще продължи и занапред.

По време на срещата патриарх Кирил е посочил, че българи и руснаци споделят общо религиозно и културно наследство.
"Делото на Кирил и Методий поставя основите на културната идентичност на българския, на руския, както и на другите славянски народи, а първите мисионери в Русия, носители на новите християнски ценности, са българските духовници", подчертава руският патриарх.
По думите му именно тези културни и духовни връзки оцеляват през вековете, те са в основата на масовия героизъм на руските войници през Освободителната война (1877-1878 г.), и са живи и днес.

Веднага от Дондуков 2 руският патриарх Кирил пристигна в българския парламент, където се срещна с председателя Цецка Цачева и разгледа пленарната зала.

Високият гост подари на председателя на парламента инкрустирано великденско яйце във връзка с Великденските празници и алманахът „Предстоятель" - за патриарсите на руската православна църква.
От своя страна Цецка Цачева му подари картина на Гложенския манастир от троянския художник Цвятко Дочев.

От името на парламентарната православна асамблея лидерът на Атака Волен Сидеров подари на руския патриарх икона на Свети Иван Рилски.


След визитата си в парламента руският патриарх бе приет и от премиера Борисов

Борисов също получи като дар позлатено Пасхално яйце със скъпоценни камъни, както и патриаршеска похвала - „Вие сте млад, енергичен и действате със здрава ръка", каза по време на срещата Патриарх Кирил и пожела на Борисов Бог да е с него.

От своя страна премиерът на България подари на Патриарх Кирил сребърен обков на Черепишкото Евангелие.