Трябва да се подходи абсолютно отговорно към всяко предложение за рекапитализация и оздравяване на КТБ. Това заяви финансист номер 1 Румен Порожанов след заседанието на кабинета.

В Министерство на финансите са постъпили много жалби заради КТБ. Сигнали от пострадали са подадени и в ЕК. Финансовият министър не изключи ЕК да ни наложи процедура по инфрийджмънт заради КТБ и по-точно заради неприлагането на директивата за достъп на вложителите до техните средства.

Оказва се, че трябва да подготвим някои законодателни промени за цялостно транспониране на директивата. Както Порожанов увери - тези промени ще бъдат съгласувани с Брюксел.

Той потвърди интереса на виенски фонд към банката. В петък получихме писмо, в което те уточняват, че представляват тримата основни акционери, обясни министърът.
Ще има среща между фонда, БНБ и правителството, за да се обсъдят евентуалните намерения за оздравяване на финансовата институция.
Според Порожанов е добре, че има заявени намерения за оздравяване на КТБ.

Около 10 общини получават безлихвен кредит от държавата заради това, че парите им са блокирани в КТБ. Сред тези общини са Сливен, Симитли, Гоце Делчев. Представяме само крайно необходимите средства, за да завършат важни проекти, стана ясно от думите на Румен Порожанов.