След съгласуване с министър-председателя Сергей Станишев, министър Нихат Кабил е оттеглил предложението си за изпълняващ длъжността изпълнителен директор на ДФ „Земеделие" да бъде определена Ализан Яхова.

Това се казва в съобщение на пресцентъра на Министерство на земеделието.

На 17 май - четвъртък, след редовното заседание на Министерския съвет, Кабил ще предложи за съгласуване лично на премиера Станишев кандидатура за изпълнителен директор, след което предложението ще бъде разгледано на Управителния съвет на фонда.

На свое заседание УС на  ДФ „Земеделие" прие заявлението на Асен Друмев за освобождаване от длъжността изпълнителен директор на ДФ „Земеделие".

Друмев е подал заявлението на 4 май до Нихат Кабил в качеството му на министър на земеделието и горите, председател на УС на ДФ „Земеделие" и компетентен орган на Разплащателната агенция, като е изтъкнал лични причини.

Припомняме, на 16 март Софийски градски съд отстрани от длъжност Друмев, който бе обвинен в сключване на неизгодна сделка за наем на офиси на Фонд "Земеделие" в страната. Друмев се разследва за злоупотреби за 1 млн. лева.

Всички присъствали членове на УС на ДФ „Земеделие" определиха шестгодишната работа на г-н Друмев във фонда като професионална, отговорна и  допринесла за утвърждаване на ДФ „Земеделие" като финансова институция, реално подпомагаща българското земеделие.

УС на ДФ „Земеделие" реши още да освободи Красимир Калинкин от длъжност заместник-изпълнителен директор на фонда и определи на негово място Ангел Кинанов.