Лицата, родени след 1959 година, които след 1 януари 2015 година почнат да се осигуряват, ще изберат между НОИ или частен фонд. Това разяснение по основния парламентарен спор от последните дни даде министърът на финансите Владислав Горанов пред Дарик.

Тези, които искат да напуснат фондовете, трябва да проявят активност. Ако се прецени, че това не е добро решение, лесно ще го преформатираме, увери министърът.

Според финансист номер едно онези, които са в универсални фондове, но не искат да са, ще трябва да положат усилия да минат към НОИ. Няма лични партиди, но би могло да се вземе и такова решение, да се създаде универсален фонд, управляван от държавата - аз не виждам това като много добро решение, но се чуха такива думи, коментира Горанов.

Той призна, че има логика от частните фондове хората да се окажат на загуба, ако 2/3 от лицата отидат в НОИ. Да не бързаме с развалянето на инвестиции, а да ги оставим до падеж, за да няма загуби, смята Горанов.

От 1 януари почва дебат, ще отстраним проблемите. Нека фондовете да обяснят на хората защо трябва да останат при тях, а не да ги заключим там, призова министърът. Той е категоричен, че държавата не решава вместо хората.

Пасивните ще си останат в частните фондове. Нека да има реална конкуренция, реален пазар, фондовете да полагат усилия, да показват, че са най-добрите решения за хората, гласи виждането на Горанов.

Като събитие на 2014 година той определи кризата с КТБ, като обяви, че тя е показала, че държавата няма имунитет да се справя със задкулисието.