ГЕРБ и ДПС да се поддадат на изкушението и да направят опит за създаване на ново правителство в рамките на този парламент.

И БСП отказа мандата за нов кабинет в рамките на това НС
Още...

В това се изразява опасението на БСП, което днес социалистите Атанас Мерджанов и Корнелия Нинова са споделили на президента Росен Плевнелиев.

Председателят на парламентарната група на левицата и депутатката отидоха при държавния глава на „Дондуков" 2, за да получат мандат за съставяне на служебно правителство, който върнаха на Плевнелиев на секундата.

БСП е доказала с тази своя стъпка, че е последователна политическа сила, по думите на Мерджанов, който говори с медиите на излизане от президентството. Той напомни, че една от договореностите между основните политически играчи е била в рамките на това НС да не се назначава ново правителство.

Предупредихме президента за огромната опасност за нарушаване на това споразумение от страна на ГЕРБ и ДПС", разказа още подробности от срещата Атанас Мерджанов.

Социалистите са си изградили тази теза на базата на днешното гласуване за провеждане на извънредно заседание на парламента във вторник, което бе подкрепено с гласовете на ГЕРБ и ДПС.

В този ход червените виждат и доказателство, че определени политически сили са в плен на задкулисието.

Това не е в интерес нито на БСП, нито на всички български граждани", заяви още Мерджанов.

Припомняме, според процедурата сега държавният глава трябва да даде мандат за съставяне на кабинет на трета парламентарна формация, като това най-вероятно ще бъде ДПС.

Дори и след разговорите БСП и президентът са запазили категорично различните си позиции по отношение на идеята на държавния глава на служебното правителство да му бъде законодателно разрешено да тегли нови заеми по време на своето управление.

„Основната задача на служебния кабинет е да проведе демократични избори", отбеляза лидерът на БСП в парламента и призова истинският отговор за политическата обстановка у нас да бъде даден на предсрочните парламентарни избори на 5-и октомври.

След проведената среща на „Дондуков" 2 социалистката Корнелия Нинова се премести в сградата на Министерския съвет на „Дондуков" 1 да убеди премиера в оставка Пламен Орешарски да оттегли така предложената актуализация на целия държавен бюджет.

Припомняме, че зад нея твърдо заставаха ДПС, а от днес вече и партията на Бойко Борисов.