Кубинското правителство се съгласи да освободи 52 политически затворници, пет от които ще бъдат освободени веднага, а останалите 47 през следващите месеци, съобщи АФП.

Агенцията се позовава на съобщение на католическата църква.

Новината за освобождаването на дисидентите идва, след като испанският външен министър Мигел Анхел Моратинос се срещна с кубинските лидери, в опит да помогне за освобождаването на политическите затворници и да спаси живота на гладуващ дисидент, протестиращ срещу комунистическите власти.

В Хавана Моратинос се срещна с кубинския президент Раул Кастро, дисидентски лидери и представители на католическата църква.

От началото на 2008 г., след като Фидел Кастро се отказа от президентския пост и бе наследен от брат си Раул, Куба започна постепенно да се отваря към света. В края на март, например, правителството на Раул Кастро отмени забраната кубинци да купуват компютри, телевизори или видео.

Дни по-късно беше разрешено и закупуването на мобилни телефони. До тогава подобна "привилегия" имаха само чужденците и правителствените служители.