Швеция може и да е известна като мястото, в която се е зародил един от най-популярните торент сайтове - The Pirate Bay, но това не значи, че в страната не тече постоянна битка с пиратството. По-рано този месец 28-годишен мъж е бил осъден да плати 4.3 милиона шведски крони (480 000 евро) заради това, че е качил един-единствен филм в интернет, съобщава PixelMedia.bg.

Лентата е на студиото Nordisk Film AS, като според техни изчисления дължимата глоба покрива финансовите загуби, които пиратът им е нанесъл. Съдебното дело е било заведено с помощта на групата Rights Alliance, която се бори с нелегалното разпространение на мултимедийни материали в интернет.

Те наричат 28-годишният мъж, чието име не бива разгласено, „най-лошият интернет пират на Швеция". Той е качил в различни торент сайтове над 518 филма. Интересно е обаче, че пиратът ще плати глоба единствено за продукцията на Nordisk Film AS, тъй като само това студио е направило оценка какви загуби са им били нанесени. Ако и други компании бяха последвали примера им, 28-годишният мъж щеше да се раздели с много по-сериозна сума.

Относно тежката глоба се изказва и Пиратската партия на Швеция. Организацията защитава правата за свободно разпространение на информация в интернет, като твърди, че подобни казуси показват колко е остаряло законодателството в страната. Добавя се, че е нужна промяна, за да бъдат отразени спецификите на виртуалното пространство.

В последните години имаше още подобни случаи, в които отделни личности биваха осъждани свирепо заради качване на филми и музика в интернет без позволение. Въпреки това съществуват множество дискусии дали тези мерки са оправдани. При всички положения, организации  като Rights Alliance ще продължат своята дейност - от официално съобщение на групировката става ясно, че тепърва ще се завеждат още дела срещу други пирати.