Ако на Цветанов са му дали 4 години, за това, което са правили, трябва да им дадат (на виновните за „Червей", б.р.) по 400 години всички по веригата, от съдията до последния, ако приемем, че има съизмеримост.

Това премиерът Борисов коментира в Брюксел по повод поредния СРС скандал у нас.

"Защото Цветанов го осъждат за 4 години за това, че след като съдията е дал разрешение, той едното не го е разрешил. А тези 300 дни са подслушвали или какво са правили никой не знае, включително и съдията е нарушил закон. Сега имаме с кой да се измерваме и всичко друго не е приемливо за мен", коментира още Бойко Борисов.

По думите му, случаят е един много сериозен тест за прокуратурата - за критериите и за стандартите, които прилагат.

Той се чуди защо медиите „много ревниво пазят съдийката, която е издала разрешителното, Владимира Янева". Шеф на съд е, след като шефът на съда издава такова разрешително и то за такива срокове, за това вчера на Министерски съвет възложих на правосъдния министър, като председател на ВСС, да инициира и да  направят едно изслушване във ВСС, припомни премиерът.

За него това е притеснително, тъй като "300 дни да текат мероприятия и някой да ходи да ги продължава и да казва, че става въпрос за банички дали ще откраднат, или туба бензин, ми изглежда доста несериозно".

Борисов подчерта още, че е много доволен от работата на Бюрото за контрол върху СРС-тата и повтори констатацията си, че хубавото е, че то е съставено изцяло от предишното мнозинство на БСП, ДПС, Атака и никой не може да заподозре каквато и да е политическа игра, реваншизъм или някой от нас да се е занимавал с подобни неща, или да атакуваме някой с тях.

Той още веднъж припомни разбирането си, че не трябва да се пипат службите, за да може опозицията да е спокойна и да може да използваме времето да строим, да развиваме и изграждаме България.
Тези скандали и разработки единствено харчат огромен обществен ресурс и създават недоверие", убеден е Борисов.

Междувременно от пресслужбата на Софийски градски съд разпространиха следната лаконична информация:

По повод изтеклата в медиите информация относно дадени разрешения за използване на СРС-та по разработката „Червей", Софийски градски съд ще се въздържи от оповестяването на информация във връзка с издаването на разрешения, тъй като се касае за класифицирана информация. Разгласяването й би нарушило Закона за защита на класифицираната информация.

От друга страна следва да бъде осигурена възможността прокуратурата безпристрастно и обективно да приключи своята работа по случая.