ген.Владимиров Осем или девет от шофьорите на Националната служба за охрана /НСО/ в извънработното си време са охранявали лица от известни групировки.
Има съмнение, че и част от охранителите са извършвали подобна дейност. Някои от тях твърдели, че са започнали да работят допълнително на други места и след като са разбрали за какво става въпрос се отказали.
В момента се извършва разследване на тези случаи.

Припомняме, че след покушението срещу скандалния радиоводещ Боби Цанков стана ясно, че за него работи шофьор от НСО, който беше уволнен.
БНР съобщава, че Военната прокуратура извършва проверка на служителите, за които са събрани данни, че са работили за престъпни групировки.

Двама служители от НСО са уволнени дисциплинарно заради нерегламентирани контакти в извънработно време, а още 8 са освободени заради отказ за достъп до класифицирана информация, съобщи за БНР началникът на службата ген. Димитър Владимиров.

Двамата уволнени служители са били свързани с Боби Цанков и с бизнесдамата Ваня Червенкова. Единият от тях е работил като шофьор, както и при посещение на официални делегации у нас. Другият е бил постова охрана на МС.
Останалите 8 са освободени заради съмнения или липса на доверие за предоставяне на класифицирана информация.
Още трима-четирима се проверяват за същото и най-вероятно също ще бъдат освободени, каза още ген. Владимиров.

От НСО още преди година са поискали от ръководството на МВР, ако при спецпроверки бъдат засечени техни служители в нерегламентирани контакти да бъдат информирани. Това до този момент не се е случило, а уволненията са резултат от проверки инициирани от самата служба.

Имената на хората от НСО са били засечени чрез телефонни разпечатки. От службата акцентират върху липсата на категорично доказани данни за нерегламентираните връзки по линия на използването на специални разузнавателни средства, а в случая извън двамата дисциплинарно уволнени, говорят само за съмнения.

От своя страна главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов коментира, че и в полицията има достатъчно проблеми с подобни случаи. Когато един полицай получава заплата от 300-400 лв. месечно е трудно да не работи допълнително, каза Борисов и изрази увереност, че колегите му от НСО ще се справят, така че няма да коментира въпроса.