Лекарите от варненската болница „Св. Марина"  се борят за живота на 27-годишна бременна жена с мозъчна аневризма.
Младата жена е приета на 10 април с мозъчен кръвоизлив, при което са направени необходимите изследвания и е започнало лечение, водено от интердисциплинарен екип.  В него са включени водещи невролози, неврохирурзи, интервенционални рентгенолози, реаниматори, акушер-гинеколози.

Въпреки че е  предприето лечение в пълен обем, жената е получила втори кръвоизлив и е изпаднала в кома. Състоянието й е критично. Лекарите се опасяват, че е възможен трети кръвоизлив, който би бил фатален за майката и нероденото й бебе.

Единственото, което медицинският екип може да предприеме, е мозъчна операция. Според лекарите тя би била операция на отчаянието, тъй като носи изключително висок риск.

Единствената алтернатива на отворената мозъчна операция при пациенти в такова състояние е т. нар. ендовакуларно лечение - поставяне на стент (катетър) в засегната артерия.
За такова лечение обаче у нас няма разработен стандарт, а болницата „Св. Марина" не разполага със специалисти, обучени за такива интервенции, нито със скъпостуващите консумативи за тях.

След постъпването на бременната жена екипът на болницата е потърсил съдействие от водещи специалисти в Европа. Преди да бъде получен отговор от тях пациентката е получила втория кръвоизлив, което изисква подновяване на кореспонденцията и преоценка на състоянието й.
Лекарите уверяват, че ще положат всички усилия, според правилата на добрата медицинска практика, за да спасят младата жена.