Редица световни политици изразиха позицията си след постигнатите в Минск договорености за урегулиране на кризата в Източна Украйна, съобщава ТАСС.

Достигнатите в Минск договорености се явяват „голямо облекчение за Европа", обяви френският президент Франсоа Оланд, допълвайки, че това ни дава сериозна надежда.

Но по думите му споразумението не гарантира траен успех.

Споразумението не ни гарантира, че ще донесе дълготраен успех през следващите дни, което предполага, че ние трябва да продължим да бъдем бдителни и да оказваме натиск, и да се стремим към действие, което беше инициирано благодарение на канцлера ( Ангела Меркел) и на мен", каза той пред журналисти в Брюксел, където ще се проведе среща на върха на ЕС, предаде Ройтерс.

Според него следващите часове ще бъдат решаващи.

Германският канцлер Ангела Меркел смята, че с постигнатото в Минск има „искра надежда" за разрешаване на кризата.

Меркел е категорична, че трябва да се предприемат конкретни стъпки за изпълнение на договорените стъпки, но това не означава окончателно разрешаване на конфликта, тъй като предстои преодоляването на „големи препятствия".

Канцлерът ясно подчерта, че в края на преговорите руският президент е оказал натиск върху сепаратистките лидери, което е помогнало за сключване на споразумение за прекратяване на огъня.

Премиерът на Италия Матео Ренци смята, че е постигнат „отличен резултат" на минските преговори.

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц приветства постигнатата договореност за прекратяване на огъня в Украйна. Всички страни са длъжни да наблюдават прилагането на споразумението, да превърнат словата в действия, каза той.

Резултатите от Минск дават надежда за урегулиране на конфликта в Украйна, заяви от своя страна председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

„Нормандската четворка" даде всичко от себе си за прекратяване на огъня, подчерта генералният секретар на Съвета на Европа Торбьорн Ягланд.

Санкциите на ЕС срещу Русия заради Украйна не трябва да бъдат премахвани, докато Владимир Путин не промени поведение си, призова британският премиер Дейвид Камерън.

Ако това споразумение донесе реално примирие, естествено това трябва да се приветства. Но са нужни дела или това просто ще си останат празни думи на парче хартия, поясни той в Брюксел преди срещата на ЕС.

Китай високо оценява постигнатите в Минск договорености и се надява, че всички страни ще ги изпълнят, каза представител на външното министерство на Китай.

Раждали са се много документи в историята, но най-важното е реализирането им, обяви президентът на Беларус Александър Лукашенко.

Полша счита, че за установяване на стабилен мир в Източна Украйна е необходимо много време, заяви президентът на Полша Бронислав Коморовски.

Шефът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер смята, че сега не е време за нови антируски санкции на фона сключеното в Минск споразумение.

Премиерът на Финландия Александър Стуб обяви, че Европейският съюз „засега не бива да говори за санкции - трябва да се даде шанс за мир в Украйна". Стуб изтъкна, че на срещата на високо равнище на Европейския съюз няма да се обсъжда въпросът за доставки на оръжие в Украйна.