Крайнодясната партия "Шведски демократи", която неотдавна за първи път излезе начело в проучванията на общественото мнение, поиска референдум за щедрата имиграционна политика на Швеция, съобщава "Франс прес".

Шансовете на крайнодесните да наложат подобно допитване обаче са малки, понеже парламентът трябва да се произнесе за организирането на евентуален референдум, а от 1922 г. насам са организирани едва шест всенародни допитвания.

Швеция е приела 80 000 бежанци миналата година - най-голям дял сред страните от ЕС в съотношение с населението ѝ от 9,7 милиона души. Със своята щедра социална система, репутацията на толерантност и икономика в добро здраве, скандинавската страна е една от най-желаните дестинации от мигрантите.

Лидерът на "Шведски демократи" Джими Окесон заяви, че шведската политика на отворени врати и системата за социални помощи допринася за сегашния прилив на мигранти към Европа.
"Какво е това, което кара хората да рискуват живота си и живота на децата си, за да дойдат тук? Твърдя, че политиката на прекалена толерантност на другите партии е причината за многобройни трагични съдби, че води до смърт", изтъкна Окесон.