Ирак може да поиска до дни или седмици руски въздушни удари срещу „Ислямска държава" на иракска земя. Също може да поиска Москва да има по-голяма роля от САЩ във войната срещу терористичната групировка.

Това заяви председателят на Комисията по отбрана и сигурност към иракския парламент Хаким ал Замили пред Ройтерс.

Можем да бъдем принудени да помолим Русия да започне въздушни удари в Ирак скоро. Мисля, че през следващите няколко дни или седмици Ирак ще бъде принуден да поиска Русия да започне въздушни атаки и това ще зависи от техния успех в Сирия", добави Замили.

По думите му Багдад също може да поиска от Русия да има по-голяма роля в антитерористичната кампания в Ирак.

Миналата седмица Русия започна въздушни операции в Сирия срещу позиции на „Ислямска държава" и други терористични организации.

Вчера иракският премиер Хайдар ал Абади каза пред France 24, че неговото правителство ще приветства руски бойни самолети в Ирак.

Валентина Матвиенко, председател на горната камара на руския парламент, уточни, че Русия може да разгледа подобна молба.

Преди няколко седмици Русия, Иран, Ирак и Сирия постигнаха съгласие да създадат съвместен информационен център в Багдад за координиране на операциите срещу „Ислямска държава".

Основната цел на центъра е събиране и анализиране на информация за ситуацията в Близкия изток - предимно за борбата срещу терористичната организация. Той ще се ръководи от офицер от една от четирите държави на ротационен принцип. Ротацията ще бъде на всеки три месеца. Първите три месеца ще се ръководи от Ирак.