Иран обяви, че в неделя успешно е приключил процесът по направата на точна реплика на американски безпилотен разузнавателен самолет, пленен през 2011-а година, съобщава „Ал Арабия”.

Техеран залови дрона „Сентинел” през 2011 г, докато машината обикаляше иранското въздушно пространство, за да събира разузнавателна информация относно ядрената програма на страната.

„Инженерите ни успяха да разгадаят тайните на дрона и да го възпроизведат. Скоро репликата ще премине тестов полет”, съобщи ръководителят на проекта в ефира на иранската държавна телевизия.

В репортажа си медията показа иранския върховен ръководител аятолах Али Хамейни, който лично инспектира изложбата на военна техника, организирана от Революционната гвардия с цел да покаже най-новите достижения на страната в областта на въоръжението и отбраната.

Дълго време след инцидента САЩ настояваха плененият самолет да им бъде върнат, но след като срещнаха отказ от страна на режима, те пренебрежително заявиха, че Иран няма техническия капацитет да направи толкова сложно оръжие.



Страната от години се опитва да разработи свои безпилотни апарати, но непремерените действия на американското разузнаване значително ускориха напредъка по програмата й в тази посока.

На събитието бяха показани и снимки, за които се твърди, че са направени от предишна версия на самолета, извършила успешен полет над американски самолетоносач в Персийския залив. На изображенията, които са относително ясни, действително могат да се различат американски военни, обслужбащи хеликоптери и самолети на борда на кораба.