Бъдещият кмет трябва да е добър мениджър, да не е корумпиран и да не крие корумпираните в екипа си.
Това сочат резултатите от национално онлайн допитване на Дарик радио и информационния сайт dariknews.bg.

Данните бяха оповестени на дискусия с кандидатите за кметския пост в София, организирана в БТА от Дарик радио и вестник „24 часа".

Освен претендентите Константин Папазов, Юлиана Дончева, Мартин Заимов, Слави Бинев, Милан Миланов, Владимир Брезоев, Калоян Методиев, в нея участваха политолози и социолози.

Кандидатът на ГЕРБ Бойко Борисов беше представляван от Цветан Цветанов, а вместо кандидата на БСП - Бригадир (Бриго) Аспарухов, в обсъжданията се включи водачът на червената листа Георги Кадиев.

На дискусията бяха оповестени и резултатите от проучване на вестник "24 часа" какъв да е идеалният кмет.

От всеки 100 участвали в допитването 87 искат бъдещият кмет да е добър мениджър, а 90 от 100 смятат, че той не трябва да е корумпиран и да не крие далавераджиите в екипа си.

Кметът да носи пари от европроекти искат 74 процента от запитаните, а 62 на сто - да помага на културата и спорта.

Според участвалите в изследването 78 от всеки 100 души смятат, че кметът им не трябва да спъва инвестициите в града и да става заложник на бизнес кръгове.
Тези критерии в допитването на Дарик радио доста точно отразяват настроенията на хората преди местните избори, призна шефката на МБМД Мира Янова.

Според паралелно проучване, проведено от кореспондентите на вестник „24 часа" в 17 областни града, идеалният кмет би трябвало да е мъж, ново лице в местната власт, по-заможен от средния българин, необвързан с партия, умерен, на възраст до 50 години, висшист, семеен, с деца.

Според 22 процента той трябва да е юрист, а 46 процента настояват първата грижа на новоизбрания градоначалник да бъдат пътищата и дупките по тях.

Днешната дискусия беше ознаменувана с приятелско ръкостискане между кандидата на СДС и ДСБ Мартин Заимов и кандидата на Демократическата партия Константин Папазов.

Папазов връчи нови 10 въпроса към Бойко Борисов на председателя на ГЕРБ Цветана Цветанов, тъй като самият Борисов не присъства лично.