Сърби атакуваха в Косово конвой на ООН, който превозвал задържани техни сънародници от съда на Косовска Митровица, предаде АФП.

При създалата се суматоха няколко от задържаните успели да избягат.

Междувременно стана ясно, че трима офицери от полицията на ООН в Косово и двама войници на НАТО са ранени при експлозия в Косовско Митровица, съобщи Ройтерс.

Представител на международната администрация в обявилата наскоро независимост провинция обявиха, че ранените са настанени в болница.

За овладяване на ситуацията са изпратени около 500 украинци и 200 французи.

Днес рано сутринта полицията на ООН използва сълзотворен газ, за да разпръсне около 1000 косовски сърби, които са окупирали от дни сградата на съда в Косовска Митровица.

След като части на специалната полиция на ООН и силите на НАТО КейФОР освободиха сградата, където се помещва Международният трибунал, сърбите се събрали и започнали да замерват с камъни международните сили.

Акцията на силите на ООН била подкрепена от бронирана техника, посочва АФП.
Според Ройтерс в операцията са участвали над 500 души - главно украинци, от полицията на ООН, които задържали десетки сърби.

Изпратените да овладеят ситуацията в Косовска Митровица войници на НАТО са попаднали под автоматичен огън, заяви говорител на френския контингент.
Ройтерс цитира свидетели, които също са чули автоматична стрелба.

Припомняме, сърбите окупираха на 14 март сградата на трибунала в Косовска Митровица, а на следващия ден отказаха да я напуснат след провала на преговорите с представителите на мисията на ООН.