Според рейтинговата агенция "Standart&Poor's" рискът Гърция да напусне еврозоната след изборите на 17 юни, е едно към три (33%), предадоха световните информационни агенции.

"Това може да стане факт (т.н. Grexit), ако Гърция отхвърли реформите искани от т.н. Тройка (ЕК, ЕЦБ и МВФ) и последиците от това биха били временно преустановяване на външната финансова подкрепа за страната", се казва в съобщение на S&Poor's.

"Един такъв изход, по наше мнение, би навредил сериозно на гръцката икономика и фискалните позиции на страната в средносрочен план и най-вероятно ще доведе до нов суверен гръцки фалит/неплатежоспособност", се посочва в новия доклад на S&Poor's оповестен късно снощи.

Но според S&Poor's влиянието от излизането на Гърция от Еврозоната върху другите слаби страни-членки на съюза не би било толкова ясно, като другите страни е малко вероятно да последват Атина извън Единния валутен съюз.

"Ние вярваме, че трудностите, които гръцкият народ ще претърпи, след като Атина излезе от еврозоната биха разубедили, която и да е друга страна-членка на Еврозоната да последва Гърция", се посочва в анализа на кредитната агенция, цитирана от Money.bg.

Според S&Poor's, "нашето основно предположение е, че излизането на Гърция (т.н. Grexit) само по себе си не би довело автоматично до общо понижение на суверенните кредитни рейтинги (на другите слаби страни-членки от Еврозоната). Много ще зависи обаче от европейската политическа реакция след евентуално излизане на Гърция от Еврозоната", посочиха от кредитната агенция.

Припомняме, по-рано рейтинговата агенция S&P понижи рейтинга на южната ни съседка - до ниво "SD", което означава частичен фалит.

През март и агенция Moody's понижи дългосрочния кредитен рейтинг на Гърция от ниво "Ca" до "C".

Оценката "C" означава състояние преди фалит.