За моментална отмяна на мораториума върху шистовия газ у нас се обявиха от Движението за енергийна независимост. Според председателя му Димитър Иванов сега това може да стане в оставащите дни от работата на този парламент. Така ГЕРБ ще покажат, че не мислят държавнически за енергетиката у нас.

Пресконференцията в БТА започна с едноминутно мълчание в памет на варненеца Пламен Горанов, който в знак на протест се самозапали, но днес, след няколко дни борба за живота му, е починал.

Бившият директор на направление природни ресурси в МИЕТ Христо Казанджиев допълни, че ако в България започне да се добива шистов газ, сметките, както за ток, така и за парно, ще намалеят два пъти. Той също така заяви, че няма нито един случай, в който при добив на природен газ по този начин да е установено необратимо замърсяване на околната среда.

Димитър Иванов посочи, че в момента по темата за шистовия газ има нова Студена война, която отново светна. Тази технология, която доведе до неколкократно намаляване на цените на природния газ в САЩ е остро критикувана от Русия и Москва всячески се бори срещу шистовия газ. Протестите, които бяха организирани у нас против шистовия газ бяха добре режисирани от хора, които имат интерес България да не е енергийно независима страна, каза още Иванов.

По думите му именно тези, които протестираха срещу шистовия газ сега взеха главата на правителството. В предните редици на протестите виждаме същите тези хора които надигаха вой срещу шистовия газ, допълни Иванов.

И в тази връзка именно сега, когато правителството и парламентарното мнозинство няма какво да губят и могат да излязат с открито лице пред избирателите е времето да дадем зелена светлина върху добива на ресурса, който може да ни гарантира енергийна независимост.