Испанските профсъюзи провеждат обща стачка срещу трудовите реформи, които испанското правителство иска да въведе, за да намали безработицата в страната.

Въздушният, пътният и жп транспортът са засегнати от стачните действия в страната.

Правителството на Мариано Рахой ще разкрие мерките в петък за спестяване на десетки милиарди евро.

Стачните действия са първото голямо изпитание, откакто кабинета на Рохой пое властта.

Рано тази сутрин по време на стачните действия избухнаха сблъсъци между протестиращите и полицията. От вътрешното министерство съобщиха, че до този момент са задържани 58 души, а 9 души са ранени.

До една от основните жп гари в Мадрид - Аточа - протестиращите развяваха червени профсъюзни флагове и използваха свирки.

От профсъюза UGT заявиха, че участието в стачката е „масово" - почти всички работници от фабриките Renault, SEAT, Volkswagen и Ford уважиха стачкуващите в цяла Испания.

Регионалните телевизии в Андалусия, Каталуния и Мадрид също спряха работа заради стачката.

Испания, страната с най-високата безработица в ЕС, е притискана да редуцира бюджетния си дефицит и да поеме публичните си финанси под контрол.

Въпросът е не дали стачката е уважена от много или малко, а дали ще излезем от кризата", каза финансовият министър Кристобал Монторо, цитиран от БиБиСи.

Двата най-големи синдиката в страната призоваха за протестни действия срещу новите закони, които ще помогнат компаниите по-лесно да уволняват работници.

Според правителството реформите ще помогнат за изграждането на по-гъвкава система за бизнеса и работниците в страната

Марио Рахой, който пое кабинета през декември защити мерките, тъй като те ще помогнат за откриване на повече работни места.