На 17 април - събота, в 09:00 часа софийско време южната граница на облака от вулканична пепел, идващ от Исландия, ще достигне до границата между Румъния и Молдова, ще обхване северна Румъния, почти изцяло Унгария и Австрия и ще достигне до Венецианския залив.

Това съобщават от Министерството на транспорта, по информация на консултативните центрове за вулканична пепел в Европа, които са към Международната организация за гражданско въздухоплаване (ИКАО).

За Европа тя разполага с два центъра -  в Лондон с район на отговорност Великобритания и Северния Атлантик и в Тулуза - континентална Европа и Африка, включително западна Русия и Индия.

Пряко вулканично замърсяване до този момент над България не е налично.
До момента прогнозите са, че вулканичната пепел няма да премине през въздушното пространство на страната, съобщава още МТИТС.

На посочените карти се отразяват данните, както следва:

  • Горе, ляво - 16.04.2010 година за 15:00 часа местно време
  • Горе, дясно - 16.04.2010 година за 21:00 часа местно време
  • Долу, ляво - 17.04.2010 година за 03:00 часа местно време
  • Долу, дясно - 17.04.2010 година за 09:00 часа местно време

Наблюдават се 2 контура:

  • червен - показва района на разпространение на вулканичната пепел от земната повърхност до около 6 000 m;
  • зелен - показва района на разпространение на вулканичната пепел от 6 000 m до около 11 000 m.

В съобщенията от центровете се дава информация за името на вулкана, координатите, височината му и детайли за вида на изригването.

На базата на тази информация органите за управление на въздушното движение вземат решение за затваряне на една или друга част от въздушното пространство.

В горния пример е затворено долното въздушно пространство под (6 000 m) над южна Англия, но над 6000 m въздухоплавателните средства могат да прелитат.

Припомняме, Софийското летище е отворено, но са отменени повече от 17 от полетите за деня. По думите на директора на аерогарата Пламен Станчев на летищата в Европа ситуацията няма да се промени до два дни.

Пътниците на отменени полети да си търсят правата!
Още...

Бяха анулирани полетите на авиокомпания "България ер" от Берлин и Варшава за София, на "Бритиш еъруейз" от Лондон за София, на ЛОТ от Варшава за София и на "Ерфранс" от Париж за София.

Анулирани са също полетите на "България ер" от Амстердам и Париж, на "Джърмънуингс" от Кьолн. Отменен е полетът на "Уиз ер" от Дортмунд.

Полетът от летище Варна за Лондон тази сутрин също е бил отменен. Самолетът за Будапеща е излетял по график.

С още 6 часа Великобритания удължи забраната за полети във въздушното си пространство заради облака от вулканична пепел от Исландия.

Британското въздушно пространство ще остане затворено поне до 19.00 часа местно време.

Затворена за полети беше и северна Полша. Това поставя в опасност плановете на държавници да участват в погребението  на президента Лех Качински в края на седмицата.

Още вчера стотици полети бяха отменени на редица британски летища, включително в Бристол, Кардиф, Манчестър, Ийст Мидлендс и лондонските Станстед, Гетуик, Лютън и Хийтроу.