Украинският президент Виктор Янукович губи подкрепата на проруските източни райони на страната, съобщава Интерфакс - Украйна.

Граничните власти в Донецк не дадоха разрешение за излитане на самолет, на който бил Янукович, но той нямал нужните документи.

Въоръжени лица се опитали да подкупят властите, но опитът им пропаднал. УНИАН уточнява, че властите в Харков също отказали на Янукович да излети.

Междувременно беше съобщено, че бившият украински вътрешен министър Виталий Захарченко също се е опитал да избяга през летището на Донецк, но не е бил пуснат заради липса на документи.

Все още не е ясно къде се намират двамата политици.

Допълнително масло в огъня наля първият дипломат на Кремъл Сергей Лавров, който обвини украинската опозиция, че не е изпълнила своите задължения по постигнатото споразумение за уреждане на кризата в страната.

Великобритания и Франция обаче заявиха, че са постигнали договорка за оказване на помощ на новите управляващи в Украйна. Външният министър ЕС баронеса Катрин Аштън призова украинците да постъпят отговорно, за да защитят бъдещето си на страната.

Вече стана известно, че контролираният от опозицията парламент е насрочил новите избори за 25 май. Освен това депутатите върнаха конституцията от 2004 г. и отстраниха главния прокурор Виктор Пшонка.