Не съм уредил срещата на Пламен Орешарски с Васил Божков преди години. Това заяви министърът на културата Петър Стоянович в предаването „Диков" по Нова ТВ.

Оказа се, че сегашният културен министър впоследствие научил за тази среща. По времето, когато Орешарски се е срещал с Божков, Стоянович е имал своите ангажименти в централата на СДС.

Припомняме, тази среща коства кандидатурата на Пламен Орешарски за кмет на София, издигнат от СДС. За кмет се кандидатира тогавашният син лидер Надежда Михайлова, загубила впоследствие катастрофално изборите от Стефан Софиянски.

Министърът на културата не се притеснява от критиките, че произлиза от виден род на демократи, а сега е част от ляво управление. Бях поканен от Пламен Орешарски, изтъкна той и подчерта десните убеждения на министър-председателя. Освен това днешната БСП няма характера на БКП, срещу която са се борили предците му.

Петър Стоянович защити своя съветник Борис Данаилов и призна, че той „има картонче". Няма законово основание той да бъде лустриран, подчерта културният министър.

Що се отнася до темата Държавна сигурност, Стоянович е на мнение: „Нямахме кураж да се изправим срещу този проблем, когато му беше времето". Според него още в началото на прехода е трябвало страната ни да вземе ясна позиция по темата Държавна сигурност.

Стана ясно още, че министър Стоянович не е отишъл на наградите „Икар" заради предварително уговорени ангажименти. Поканата за наградите получил вечерта преди официалната церемония.

Петър Стоянович каза още, че поемайки поста заварил доста проблеми, които трябвало да разреши. Надявам се сега средата да е малко по-работна, да има по-малко клюки и по-малко желание да не се идва на работа, сподели той. По думите му, като поел поста служителите във ведомството идвали на работа като лалугери.