Тази есен ще имаме готов законопроект за детското правосъдие. С това се похвали заместник-министърът на правосъдието Вергиния Мичева, която днес откри втория модул по петдневно обучение за съдии и прокурори, които се занимават с младежко правосъдие.

Десетки магистрати от всички региони в страната, както и няколко представители на служителите на реда, се събраха в Института по правосъдие за следващия етап от обучение за укрепване на капацитета на съдебната ни система в областта на младежкото правосъдие.

Реформата е необратима, работата в сферата на детското правосъдие е набрала скорост, доволна е Мичева. По думите й, у нас активно се е заработило активно в тази сфера, като се цели ограничаването на свободата на децата, имащи проблеми със закона, да е крайна мярка с ограничен срок и то когато е в интерес и на децата.

Стана ясно, че правосъдното ведомство е предприело редица мерки от старта на тази година, които да са насочени към подобряване на младежкото правосъдие у нас. Вече е подготвен законопроект за изменения в НПК, който е представен на сайта на МП за обществено обсъждане. В ход е и работна група, подготвяща законопроект на Закон за детското правосъдие. Мичева изтъкна, че повечето текстове в него вече са готови и през есента се очаква да бъде представен за обсъждане, предложения и приемане от народните представители.

Амбицията на МП е реформата в младежкото правосъдие да се задейства официално от началото на следващата година. Не можем да си позволим да чакаме повече, категоричен е заместник-министърът. По думите й в работата в тази насока заимстваме добрите практики по света, включително сме взели пример от новия закон за детското правосъдие в Грузия. Тъй като тя не е страна членка на ЕС, идеите от там ще бъдат изменени така, че да съответстват с европейското законодателство.

Новата шефка на Международния институт по правата на децата Паола Рива Гапани, която с екипа си участва в обучаване на българските магистрати, полицаи и социални работници, отчете положени усилия у нас и голям напредък що се отнася до детското правосъдие и спазване правата на младежите, които не само са извършвали престъпления, но и са ставали свидетели и жертва на такива.