Експерти от икономическия и социален съвет обясняват причините за отпадането на 15 000 ученици от системата на образованието през изминалата година. Специалистите обясняват тревожният факт с етнически и икономически причини, както и с несправяне на с учебния материал.

Мерките, предлагани от тях за справянето с този проблем са даване на втори шанс за професионално образование, увеличаване на стипендиите на учениците, които не са актуализирани от 1996 година, както и санкции за родителите, които спират децата си от училище по етнически причини.

Съветът препоръчва и създаването на електронен регистър за образователния статус на българските граждани.

У нас все повече момичета отказват да се образоват, докато в Европа в това число преобладават момчетата. 14% от младежите между 20 и 24 години у нас са с основно, а дори и по-ниско образование, като едва една четвърт от тях са намерили работа на пазара на труда. В Българя една трета от рано напускащите училище прекъсват образованието си между първи и осми клас.

През първия срок на тази година училище са напуснали 400 ученици, като точният им брой ще стане ясен едва в края на учебната година. От тези деца 150 са отличници над 16 години. Те са се отказали от образование, защото родителите им нямат възможност да плащат пътните и дневните им разходи, съобщава БНР.