Председателят на комисията по атестации на съдии и прокурори във ВСС Георги Шопов е притеснен от поредността на действията.

В отговор на въпрос има ли според него някакъв сценарий на атаките срещу ВСС той заяви - Притеснявам се от определена поредност на действията. Виждам поредност. Поредността ме притеснява.

Той добави, че не може да каже дали има или няма сценарий.

По въпроса за исканите оставки на ВСС след последния скандал с назначената нова шефка на СГС Шопов коментира, че се определя като честен човек и спрямо него няма основание от искане на оставки.

Главният прокурор Борис Велчев влезе в сградата на ВСС, отказвайки всякакви коментари.

От своя страна председателят на ВКС Лазар Груев заяви, че е за двуинстанционното производство. Той припомни, че когато преди много години се е въвеждало триинстанционното производство, той казал, че в момент, когато Европа бяга от него като дявол от тамян, ние го въвеждаме.

По думите му и сега Конституцията не пречи чрез промени в процесуалните закони то да се въведе.

От 2 години настоявам в наказателния процес да се разделят престъпления и простъпки, както и да се въведат диференцирани, т.е. съкратени процедури за тяхното разглеждане, каза Груев и подчерта, че това е в интерес на по-бързото правораздаване.

По отношение на ролята на ВКС той каза, че и преди, когато производството е било двуинстанционно, ВКС е осъществявал функции по надзор за еднаквото прилагане на закона от съдилищата и по пътя на надзора да се проверяват неправилните решения.

Председателят на ВКС е убеден, че двуинстанционното производство ще доведе до рационализиране на процеса и до влизане на върховния съд в неговата истинска конституционна функция по уеднаквяването на практиката и надзора за еднаквото прилагане на закона.

Запитана колко sms-а е получил, Лазар Груев отговори - нито един. Припомняме, преди дни по инициатива на сайта Биволъ бяха разпространени телефоните на членовете на ВСС с призива да им се пускат sms-и, призовавайки ги да подадат оставки.