Бежанци втори ден протестират от условията на живот в центъра по пребиваване на имигранти в гръцкия остров Лесбос, съобщава кореспондентката на БНР в Гърция. "Лекари без граници" също коментират, че условията не отговарят на една европейска страна.

От местната управа съобщават, че не разполагат вече с ресурси и бюджет, за да осигурят по-добри условия за бежанците.

Властите на острова не могат да се справят с такава мощна имигрантска вълна. Жителите предупреждават за голямо напрежение.

Пристанището на острова прилича на лагер за бежанци. Стотици нови бежанци пристигат от турския бряг с лодки ежедневно. Тъй като туристите не искат да почиват сред кервана от нелегални имигранти, те отказват резервации.

Пред журналисти жителите на гръцкия остров се оплакват, че от страна на Европейския съюз просто са оставени сами да се справят със ситуацията. Многото доброволци не крият възмущението от безразличието както на Атина, така и на Брюксел.

Трафикант е задържан днес при съвместна операция на гръцките и турските гранични власти. Той е предаден на прокуратурата. В последните месеци е прехвърлил нелегално над 1000 бежанци.