Все още неясна остава съдбата на Национална астрономическа обсерватория - Рожен.

Д-р Ана Борисова - главен асистент в Института по астрономия в Обсерватория - Рожен сподели, че полученото финансиране от 235 хил. лв. по схемата от ОП „Развитие на човешките ресурси" за подкрепа на докторанти и млади учени няма да помогне на Обсерваторията.

То е изцяло насочено към подкрепа на младите хора, предназначено е за разходи за командировки, конференции и за допълнително обучение и е изцяло за развитие на кадровия потенциал.

За да продължи да функционира Обсерватория - Рожен, обаче е необходима адекватна бюджетна издръжка, която да покрие минималните разходи за електричество, поддръжка на сградния фонд и за работни заплати, подчерта Борисова и уточни, че до края на годината на Обсерваторията са й необходими около 200 хиляди лева.

В момента имаме ток и работим с последните остатъци от тазгодишната субсидия", каза Борисова без увереност какво ще се случи нататък.

Тя съобщи, че вчера директорът я уведомил, че за да има пари за заплати, трябва да се спрат наблюденията и целият институт, който е с персонал от около 50-60 човека да мине на минимална работна заплата.

Борисова отбеляза още, че институтът е кандидатствал по проект по програмата за пътна карта за наука, но нещата се бавят втора година. Според Борисова с получената помощ за докторанти и млади учени заплащането ще се повиши с около 100 лв. месечно на докторантите, на постдокторантите - с по-малко.

Много съм щастлива, че все пак има такъв проект, защото лично на мен от държавния бюджет не са ми изплатили нито едно командировъчно за конференция в чужбина.
Всичко, което съм получавала е било по странично договори или от чуждестранни колеги, които са ме подпомагали
", каза още Ана Борисова.

Преди това тя имаше честта да получи лично от премира договора за подпомагане на докторанти и млади учени с финансиране от Европейския социален фонд.