Чешкият премиер Ян Фишер е убеден, че Прага ще ратифицира Лисабонския договор до края на годината.

Това заяви чешкият министър-председател след разговори с председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу, шведския премиер и шеф на Европейския съвет Фредерик Рейнфелд и председателя на ЕП Йежи Бузек.

Заради технически проблеми самолетът на чешкия премиер не можа да излети от Прага за Брюксел, така че преговорите се осъществиха чрез видеоконферетна връзка.

Представителите на ЕС поясниха, че не искат да упражняват натиск върху Прага и ще уважават конституционния ред в Чешката република, където 17 сенатори поискаха Конституционният съд да разгледа Лисабонския договор и да прецени дали не противоречи на конституцията на страната.

Съдът отхвърли жалбата, но се очаква да обяви официално решението си на заседание, което ще се състои до края на този месец.

Президент Вацлав Клаус оправдава слагането на подписа си под документа именно с решението на съда.

След като полският президент Лех Качински обеща да подпише договора от Лисабон още тази седмица, след референдума в Ирландия, Чехия ще остане единствената страна членка, която пречи договорът да влезе в сила.

Фишер съобщи днес, че Конституционният съд ще вземе решение в по-кратък срок и изрази сигурност, че Клаус след това ще подпише.

Дълбоко убеден съм, че няма никакви причини за нервност в Европа, каза чешкият премиер, според когото в Чехия не става въпрос за „да или не, а за кога".

Барозу от своя страна е констатирал, че ЕС ще очаква резултата от целия процес в Чехия, но след решението на съда според него не съществуват други причини за по-нататъшно отлагане на ратификацията.

Той също така заяви, че за съставянето на новата Европейска комисия трябва да се знае на каква юридическа основа тя да бъде съставена.

Припомняме, мандатът на сегашната комисия приключва в края на месеца.

За преговори с чешки представители утре пътува шведският министър по европейските въпроси, а ден по-късно и председателят на ЕП Йежи Бузек, който трябва да се срещне с Вацлав Клаус. Срещата им обаче все още не е потвърдена.