Темида В Пазарджишкия окръжен съд бе даден ход на делото срещу Ахмед Муса Ахмед, обвинен в проповядване на ислямски фундаментализъм.
Припомняме, преди година той бе задържан в ромския квартал “Изток” с още двама представители на ислямистската организация “Халифат”, която е забранена в Германия и Турция.

Съдът е определил пет дни за разглеждане на делото предвид многото свидетели, които трябва да бъдат разпитани, съобщава БНР.
Като доказателства ще бъдат представени десетки брошури, литература компакт-дискове, проповядващи радикален ислям и зелено знаме с арабски надпис “Държавата е Халифат”.

По делото са привлечени 52 свидетели. Според обвинителния акт Ахмед е проповядвал насилствено изменение на конституционно установения в България държавен строй.
Чрез проповеди в незаконни молитвени домове той е насаждал междуетническа вражда и омраза на религиозна основа.
Според прокурора по делото Васил Малинов, Ахмед е опетнил знамето на България, тъй като на публични места е развявал флаг с арабски надпис "Държавата е халифат".

Припомняме, при акцията в началото на март миналата година спецполицаите разкриха в пазарджишкия квартал нерегламентирани молитвени домове, в които се е проповядвал нетрадиционен ислям.

Организаторът Ахмед Муса, възпитаник на Ислямското училище в Сърница, е поддържал връзка с представители на екстремистката организация “Халифат” в германския град Кьолн. Освен антиконституционна литература, хората на организацията са внасяли от Германия автомобили втора ръка, които са били продавани в автокъщи в Пазарджик, а средствата са се ползвали от местната структура.