Бившият президент на Сръбските републики Босна и Херцеговина Радован Караджич и бившият главнокомандващ армията на босненските сърби генерал Ратко Младич може и да не се намират на територията на Сърбия. Това е казал в Брюксел министър-председателят Воислав Кощуница.

Радован Караджич и Ратко Младич са обвинени от Международния трибунал за бивша Югославия в извършване на военни престъпления. Те се издирват и тяхното предаване на правосъдието на Хага се явява ключов момент в преговорите между Сърбия и Европейския съюз като условие за евроинтеграцията на бившата югославска република.

Воислав Кощуница е посочил, че Сърбия вече е обезпечила предаването на редица обвиняеми и помни ангажиментите, които е поела пред Трибунала на Хага, съобщава РИА Новости.

В интерес на Сърбия е да завърши сътрудничеството си трибунала", е казал Кощуница пред журналисти след среща с върховния представител по външна политика и сигурност Хавиер Солана.

Солана от своя страна е потвърдил, че пълното сътрудничество на Сърбия с Хагския трибунал се явява фундамент за постигане на споразумение за сключване със Сърбия на Споразумение за асоциация и интеграция с Евросъюза - първата степен по пътя за членство в ЕС.

И Солана, и Кощуница са заявили, че са завършени преговорите по техническите параметри на този документ и предстои предварителното му подписване.