Emaxpress
НС ще излезе с официална позиция за "войната" между президента Георги Първанов и финансовия министър Симеон Дянков.

Това обяви на извънреден брифинг в парламента председателят на законодателния ни орган Цецка Цачева.

Становището на НС ще бъде оповестено след като то бъде прието според разписания в Конституцията ред.

Председателят на парламента Цецка Цачева прочете официална декларация по повод вчерашната среща между финансовия министър Симеон Дянков и президента Георги Първанов.

Цачева обясни, че парламентът ще поиска официално заверена стенограмата от вчерашния разговор между Дянков и Първанов.
Парламентарният шеф ще поиска и записания разговор между двамата на звуков носител.

Отговорът на Първанов:
Защо парламентът се намесва?
                                    Още...

Цецка Цачева търси отговор от президента дали е искано съгласието на финансовия министър да бъде записан и дали Дянков е бил информиран, че стенограмата между двамата ще бъде разпространена в медиите.

По Конституция президентът олицетворява единството на нацията и е призван да има функция по балансиране на политическите процеси, заяви Цецка Цачева.

ГЕРБ:
Публикуването на текста от разговора с вицепремиера Симеон Дянков показа, че желанието за сътрудничество на Георги Първанов с правителството са само привидни.

Трябва да се изясняват обстоятелствата, точните факти и задължението на всички институции при спазване текстовете на Конституцията, както на всички останали норми в действащото законодателство, допълни председателят на НС.

Като председател на НС моя кауза е държавността да бъде такава, каквато е разписана в Конституцията, категорична е Цачева.

Припомняме, въпреки че финансист номер едно запази мълчание пред чакащите го медии след вчерашната си среща с Георги Първанов, часове след нея от прессекретариата на президента разпространиха пълната стенограма от разговора между двамата.

Очевидно придържайки се към доста категоричен и укорителен тон по време на целия диалог, Първанов посочва, че случилото се е една подготвена атака срещу него.

Нещо повече - според него с действията си Симеон Дянков провокира конфликт между институциите.

Междувременно от пресцентъра на ГЕРБ изпратиха и своето становище по случая, в което заявяват, че подкрепят искането на Цачева да изиска автентичния аудио запис и да го сравни с публикуваната стенограма.

Очакваме, когато се установи, че вицепремиерът не е бил изрично уведомен за записа и ако се констатира различие между него и стенограмата, да се предприемат мерки и се сезира Конституционния съд за нарушението, допуснато от президента Георги Първанов, казват още от ГЕРБ.

Според Изпълнителната комисия на ПП ГЕРБ подготвената предварително реч за срещата, изчитането й пред микрофоните и публикуването на текста от разговора с вицепремиера Симеон Дянков показа, че желанието за сътрудничество на Георги Първанов с правителството са само привидни.

Търсенето на лична изява и безпрецедентната атака по основни решения и мерки на правителството показа, че политическата стратегия на Първанов надхвърля хоризонта на втория му президентски мандат.

Очевидно е, че той подготвя свой нов политически проект във времето, когато е избран да изразява единството на нацията.

Ако е практика Георги Първанов да записва всички свои разговори, то естествен е въпросът защо не ги публикува без изключение? Как и кой определя избирателността на разговорите на президента, които стават достояние на обществеността, питат още от ГЕРБ.