МВР откри имейл за сигнали за неправомерни действия на катаджии. На адрес kat-signali@mvr.bg потърпевшите могат да пращат писма за всички случаи на корупция или лошо отношение от страна на униформените, съобщава "Монитор".

В сигнала трябва да бъдат посочени дата, час и място, обстоятелствата, при които е станало спирането, както и данни за екипа - полицейски номер, изписан на капака на патрулния автомобил, регистрационен номер на автомобила, име или номер на служителя. Според инструкция, която е влязла в сила на 10 септември, полицаите имат право да спират водачите само ако има видимо нарушение на правилата за движение по пътищата или има явни неизправности на автомобила, или товарът му създава опасност.

Ако начинът на движение и поведение на водача породят съмнения за преумора, употреба на алкохол или друго упойващо вещество, катаджията има право да покаже стоппалката. При данни, че водачът е участвал в пътнотранспортно произшествие или в извършването на престъпление, също може да бъде спрян.

Както „Монитор" писа преди седмица, веднага след получаването на сигнала ще бъде изпратен друг патрул на посоченото място.