EVN България е инвестирала в своята електроразпределителна мрежа над 1,1 млрд. лв. за периода 2006 - 2012 г. Освен това за същия период в държавния бюджет са вкарани над 400 млн. лв., както и 700 млн. лв., което беше цената, за която бяха приватизирани Електроразпределение - Пловдив и Електроразпределение - Стара Загора.

Това заяви Йорк Золфелнер - председател на Управителния съвет на EVN България, на пресконференция в София.

На въпрос на Money. bg обаче стана ясно, че приходите на дружеството за същия период възлизат между 6 и 7 млрд. лв., като общата натрупана печалба е над 315 млн. лв.

Золфелнер заяви, че средната възвращаемост на капитала (от нея произтича печалбата) на дружеството през тези години е 5,85%, която е по-ниска от тази, ако капиталите на дружеството бяха вкарани на депозит в банка. По думите му единствено отговорността е тази, която ги кара да извършват тази дейност, а не да вложат парите си в банката.

Той отказа да коментира въпроса за евентуалното отнемане на лицензите на дружеството и каза, че единственото нещо, което EVN се стреми да прави, е да спазва своя приватизационен договор и условията, записани в лицензиите им.

Той заяви, че по-късно днес ще бъде публикуван целият приватизационен договор, с което австрийската компания закупи Електроразпределение - Пловдив и Електроразпределение - Стара Загора.

Припомняме, снощи другото ЕРП - ЧЕЗ, обяви, че неговият договор е публикуван още през 2005 година и може да се открие на сайта на дружеството.